خشم و سه باور خشمگین کننده و جایگزین های آن کدامند

خشم چیست؟

خشم چیست

خشم یک احساس منفی است. که بیشتر تحت تاثیر  باورهایی که ما داریم به وجود می آید این باورها غالباً در سه دسته هستند اگر ما بخواهیم احساس خشم را به طور موقت تسکین بدیم از روش
هایی مثل ورزش، مراقبه، توقف فکر، انحراف فکر، و … میتونیم استفاده کنیم.

اما اگر بخواهیم این احساس خشم را درست کنترل کنیم. باید آنرا تجربه کرد و بگزاریم بگذرد باور هایی رو که موجب ایجاد خشم میشود را در خودمان بهتر بشناسیم. 3 باور خیلی مهم در تمام انسانها وجود دارد که بیشتر از هر چیز دیگری خشم را در ما به وجود میاورند.

1- من هر طور که شده باید  خوب عمل کنم و کامل باشم اگر کامل نباشم بی لیاقت و بی ارزشم و باید از دست خودم ناراحت و خشمگین باشم و خودم را به نوعی تنبیه کنم

2- دیگران با من باید منصفانه رفتار کنند. در غیر این صورت آدمهای پست و حقیری هستند و شایسته تنبیه شدن هستند.

3- در زندگی من نباید سختی و ناکامی وجود داشته باشد در غیر این صورت افتضاح است و من تاب تحملش را نخواهم داشت و عصبانی خواهم شد.

اگر ما بتوانیم باورهای جایگزین و سالم را به جای این باورها  با تمرین های زیاد، در ذهن خودمان بگذاریم می شود یک بازسازی شناختی از خود انجام داد. 

جایگزین های خشم

برای هر سه باور خشم، سه جایگزین به ترتیب زیر موجود است:

جایگزین باور شماره یک: لزومی ندارد من کامل باشم چون توانایی های ما کامل نیست. و خداوند است که کامل است پس طبیعی است که من هم اشتباه کنم و کامل نباشم. اصولا ارزش من وابسته به عملکرد من نیست. و من ارزش دارم چون زنده هستم.

باید رفتار بر اساس ارزش ها را جایگزین کرد زیرا باعث پشیمانی نمیشود. و پشیمانی نشانه ی آن است که عملکرد ما بر اساس ارزش ها نیست.

جایگزین باور دوم این فکر است که ما بدانیم دیگران با عقل و منطق خود رفتار میکنند. و منطق من با
دیگران متفاوت است. پس نباید ناراحت بشویم. باید تفاوت های خود را با دیگران بپذیریم و به صرف تفاوت داشتن افکار و اعمال ما با دیگران از آنها عصبانی نشویم.

جایگزین باور سوم: دنیا به ما تعهد نداده که همه چیز رو به راحتی برای ما فراهم کند. و هر انسانی در زندگی متحمل سختی و ناکامی میشود. من میتوانم و توانایی اش را دارم که سختی ناکامی را تحمل کنم و با تحمل ناکامی من نخواهم مرد و انسان قوی تری میشوم.

هرچند با جایگزینی این افکار، خشم تا حدود زیادی فروکش میکند، اما باید بدانیم همیشه نمیتوانیم افکار مثبت را جایگزین افکار منفی کنیم.

پس برای تبدیل یک شخص خشمگین به یک شخص آرام چه باید کرد؟

در ابتدا باید بدانیم شخص خشمگین فقط کسی نیست که خشم خود را بروز میدهد بلکه کسانی که خشم را درون خود سرکوب میکنند هم خشمگین هستند. همینطور خشم سالم خشمی است که در شرایط تهدید واقعی حقوقمان رخ دهد. اما با تعمیم آن به تمام شرایط، به محض ناکامی ما خشمگین میشویم. باید احساس خشم را به جلوه های دیگر احساسی مانند دلسردی، غم، متأسف شدن، دلتنگی و… تبدیل کنیم.

در ضمن ما هیجانات منفی ناسالم و سالم داریم که هیجانات ناسالم مانند: اضطراب، حسادت، احساس گناه، تحمل کم ناکامی و… . و هیجانات منفی سالم شامل: دلسردی، نگرانی، رنجش، ندامت، و… هستند. که تفاوت این دو در این است که ما در هیجانات منفی ناسالم، خود و دیگران را سرزنش می کنیم. اما در هیجانات منفی سالم کسی را سرزنش نمیکنیم.

اگر در جایگزینی افکار منفی با مثبت، موفق نبودیم چه باید کرد؟

میتوانیم با روان درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد خود را تغییر دهیم.

رفتن به محصولاتتماس با ما

مطالب پیشنهادی

نجات رابطهبیش فعالی مثبت گرایی

دیگر مقالات

مکانیسم دفاعی
دسته‌بندی نشده

مکانیسم دفاعی و تست سبک های دفاعی چیست؟

مکانیسم دفاعی چیست؟ زمانی که قوانین اجتماعی و اخلاقی و بسیاری از عوامل درونی و بیرونی برای تحقق خواسته‌هایمان مانع ایجاد می‌کنند. یک منازعه درونی